Remedii naturiste

Plante medicinale

Este momentul sa ne reintoarcem la natura. Plantele medicinale au fost  readuse in actualitate de cercetari recente, ele constituie un pretios tezaur pus de natura la indemana omului si utilizate la inceput din instinct, apoi, pe baza experientei acumulate, in scopul prevenirii sau vindecarii bolilor.

Plantele medicinale reprezinta izvorul unui domeniu special al terapeuticii moderne, cunoscut sub numele de fitoterapie.Avand la baza fitochimia si fitofarmacologia, aceasta noua ramura a stiintelor biologice si medicale si-a castigat un loc mult apreciat in cadrul masurilor complexe profilactice si curative ale terapeuticii zilelor noastre.

Afinul

afin

Afinul este un mic arbust întalnit in paduri montane rarite, taieturi de padure, jnepenisuri, pajisti subalpine

Afinul este  un mic arbust întalnit in paduri montane rarite, taieturi de padure, jnepenisuri, pajisti subalpine, in întreg lantul carpatic, mai ales pe versantii umbriti si umezi.

Se utilizeaza frunzele si fructele.

Perioada de recoltare: intre lunile mai si septembrie (frunzele), intre lunile iulie si septembrie (fructele la maturitate).

Afectiuni tratate

 • Uz intern – diaree, enterita, diabet, uremie, infectii urinare, litiaza (calculoza) renala, guta, reumatism, oxiuriaza, eczeme, hemoroizi, colite de fermentatie si putrefactie, prezbitism.
 • Uz extern – faringita, stomatita, afte.

Mod de folosire

 • Uz intern – Infuzia se prepara dintr-o lingura de frunze la o cana cu apa. Se beau doua-trei cani pe zi, timp de 10 zile. Tinctura se administreaza cate 30 picaturi de trei ori pe zi, diluate in putina apa. Din pulberea obtinuta din frunze uscate se ia cate o jumatate de lingurita in putina apa, de trei ori pe zi. Fructele proaspete, uscate sau congelate se consuma cate 50-100 g pe zi, in curs de doua saptamani pe luna.

Aloe

aloe

Aloea este o specie erbacee suculenta, originara din Africa tropicala si meridionala

Aloea este o specie erbacee suculenta, originara din Africa tropicala si meridionala, cultivata la noi in tara in spatii insorite, aerisite si calde sau iarna in sere incalzite.

Organul vegetal utilizat: frunzele suculente sau intreaga planta.

Perioada de recoltare: tot timpul anului.

Afectiuni tratate

 • Uz intern – constipatie cronica, ulcer, gripa, angina, dureri de cap, dureri de dinti, eczeme, scleroza, astm, astenie nervoasa, hipertensiune, reumatism, alcoolism.
 • Uz extern – herpes, furunculoza, eczeme, rani (cicatrizant).

Mod de folosire

 • Uz intern – Macerat din 500 g frunze maruntite, 850 g miere de albine poliflora si un litru de vin rosu sau suc de lamaie. Se amesteca bine totul pana se omogenizeaza, se toarna intr-un borcan, care se acopera cu un capac, si se pune la macerat timp de o saptamana, intr-un loc racoros si uscat (de obicei la frigider). Din acest macerat se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa. In timpul administrarii, se consuma 1-2 litri de lichid pe zi. Capsulele se recomanda una-trei pe zi. Din gelul stabilizat se iau cate una-trei linguri pe zi, inainte de masa.
 • Uz extern – Cataplasme cu frunze sectionate longitudinal.

Angelica

angelica

Angelica este o planta erbacee perena,creste spontan in zona subalpina

Angelica este o planta erbacee perena,creste spontan in zona subalpina (500 – 1500 m), prin locuri stancoase si umede, in chei, pe malul paraielor, in turbarii, la margine de padure.

Organul vegetal utilizat: rizomul cu radacini.

Perioada de recoltare: primavara (martie-aprilie) sau la sfarsitul verii si la inceputul toamnei (august-octombrie).

Afectiuni tratate

 • Uz intern – anorexie, dispepsie, meteorism, enterita, tuse, isterie, nevralgii, reumatism, erupţii cutanate, astenie, stari de voma, anemie.

Mod de folosire

 • Uz intern – Infuzie din 2-5 g rizom la 250 ml apa clocotita. Se bea o jumatate de cana inaintea meselor principale. Tinctura medicinala obtinuta din 4-5 g radacina maruntita la 100 ml alcool de 70°. Se administreaza in ceai cate 10 picaturi de trei ori pe zi.

Arnica

arnicaArnica este o planta erbacee perena, creste in regiunea subalpina, rar in zona alpina, prin fanete si pasuni umede, rar prin poieni si tufarisuri, in tot lantul carpatic.

Organul vegetal utilizat: florile.

Perioada de recoltare: iunie-august

Afectiuni tratate

 • Uz intern – dischinezie biliara, insuficienta cardiaca, metroragie (cicatrizant), diaree (actiune sedativa).
 • Uz extern – laringita, traheita, contuzii, dermatoza inflamatorie, plagi.

Mod de folosire

 • Uz intern – Infuzie dintr-o lingurita de pulbere de flori, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 minute, apoi se strecoara. Se beau una-doua cani pe zi. Tinctura din 50 g flori la 250 ml alcool de 70°. Se lasa la macerat 48 ore, apoi se strecoara. Se iau 10-20, picaturi dimineata si seara.
 • Uz extern – Tinctura din 20 g flori la 100 ml alcool. Se lasa la macerat 10 zile, apoi se strecoara. Se iau 10 ml tinctura si se dilueaza cu 100 ml apa de plumb. Se aplica pe locul afectat comprese.

Anghinare

anghinareAnghinarea este o planta erbacee perena, care in cultura se comporta ca o planta anuala sau bianuala. Este cultivata numai in sudul tarii (judetele Ilfov, Ialomita, Teleorman, Giurgiu, Olt, Dolj).
Organul vegetal utilizat: frunzele complet dezvoltate, cand au 30-35 cm.

Perioada de recoltare: iunie-septembrie si se usuca imediat.

Afectiuni tratate

 • Uz intern – angina pectorala, angiocolita, anorexie, ateroscleroza, ciroza hepatica, colecistita, colica abdominala, colita, constipatie, diabet, dischinezie biliara, dispepsie, enterita, enterocolita, stari febrile, hemoroizi, hepatita cronica, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca cu edem, intoxicatie, nefrita, pielita, uremie, urticarie, stari de voma.

Mod de folosire

 • Uz intern – Infuzie dintr-o lingurita de frunze la 500 ml apa clocotita, dupa care se lasa in repaus 20-30 minute, iar dupa filtrare se bea o parte dimineata pe stomacul gol, iar in restul zilei, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Anasonul

anasonAnasonul este o planta erbacee cultivata, raspandita in judetele Braila, Constanta, Dolj, Ialomita, Giurgiu, Teleorman, Timis.

Organul vegetal utilizat: fructele mature.

Perioada de recoltare: august-septembrie.

Afectiuni tratate

 • Uz intern – anorexie, meteorism (balonare), hipogalactie, insuficienta pancreatica, gripa, raguseala, tuse, dureri de cap, sughit.
 • Uz extern – sciatica, muscaturi de sarpe.

Mod de folosire

 • Uz intern – Infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fructe la o cana cu apa clocotita. Se beau doua cani pe zi. Infuzie dintr-o lingurita de fructe pisate la 300 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 20 minute, apoi se strecoara si se bea fractionat in trei reprize, inaintea meselor principale.
 • Uz extern – Cataplasme cu infuzia din fructe sau cu pasta de fructe.

Brusture

brustureBrusturele ester o planta erbacee bienala care vegeteaza pe langa case si drumuri, in apropierea gramezilor de gunoaie, in intreaga tara.

Organul vegetal utilizat: radacina si frunzele.

Perioada de recoltare: primavara (martie-aprilie) se recolteaza radacinile plantelor de doi ani, iar toamna (octombrie-noiembrie) cele ale plantelor de un an. Frunzele se recolteaza fara petiol in lunile mai-iunie, inainte de inflorire.

Afectiuni tratate

 • Uz intern – acnee, litiaza biliara, diabet, diaforeza, eczema, enterocolita, furunculoza, gripa, hipertensiune, disfunctia glandelor sudoripare.
 • Uz extern – acnee, eczema, tricofitie, dermatoza inflamatorie, herpes, furunculoza.

Mod de folosire

 • Uz intern – Decoct din doua-patru linguri de radacini la 1 litru de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile.
 • Uz extern – Cataplasma cu infuzie din 20-30 g radacina la 2 litrii de apa. Tinctura din 20 g radacina maruntita la 100 ml alcool de 70°. Se lasa la macerat 15-20 zile si apoi se strecoara. Se aplica local si apoi se face o frectie puternica cu prosopul.