Curs specializare Electropunctura / Laser electropunctura

Acupunctura este o metoda straveche de tratament nascuta si perfectionata de civilizatia chineza. Bazele teoretice se sprijina pe bioenergetica umana.
Conform teoriei clasice a acupuncturii, viata se mentine prin consum de energie. Energia specifica viului are mai multe forme in functie de destinatia sa in organism si circula in permanenta intr-un ritm bine precizat prin trasee specifice numite meridiane. Pe aceste meridiane sunt dispuse puncte prin care energia poate fi controlata.
Energia viului ca orice alta forma de existenta din univers are o dubla polaritate, Yang si Yin.

Sanatatea înseamna expresia echilibrului dintre energia Yin si Yang. Orice dezechilibru energetic care survine fie prin excesul fie prin insuficienta uneia din cele doua componente înseamna boala. Rolul acupuncturii este de a interveni in reglarea acestui echilibru energetic respectând anumite reguli si folosind ca unealta de lucru acul de acupunctura, de unde si denumirea de terapie prin ac.
Organele si functiile corpului se afla in corelatie cu un punct de pe tegument. In momentul aparitiei unei perturbari a functiei sau a organului, la acest nivel punctul devine dureros spontan sau la palpare.
Asupra acestui punct dureros de pe tegument se poate actiona prin masaj, intepare, introducere de substante chimice, biologice (apiterapie, mezoterapie), prin încalzire (moxibustie) prin stimulare electrica (electro-acupunctura). Acele de acupunctura pot fi confectionate din aur, cupru, argint sau aliaje inoxidabile. Dupa inteparea punctului medicul poate actiona printr-o miscare de tonifiere sau de dispersie in functie de rezultatul pe care vrea sa-l obtina.
Aceste ace actioneaza la nivelul punctului de acupunctura la fel ca o pila electrica.
Alegerea punctelor ce urmeaza a fi întepate nu este intamplatoare ci se face pe baza unui diagnostic obtinut prin imbinarea datelor de diagnostic „clasic” cu cel „traditional” (culoarea pielii, a ochilor, a limbii, modulatia vocii, gesticulatia, pulsologia, aspectul electronografic).

Tratamentul se compune din 10 – 12 sedinte zilnice cu durata de 20 – 30 de minute de electropunctura. Bolile recente se pot rezolva usor, de obicei in cateva sedinte, cele vechi devenite cronice putand necesita luni de zile de tratament. Exista si boli foarte vechi care nu se vindeca total, dar sub tratament se amelioreaza dand un anumit confort vietii.

Succesul tratamentul depinde si de organismul pacientului si modul de gandire al acestuia, de unde si expresia „nu sunt boli ci bolnavi”.
Indicatia majora a acupuncturii/electropuncturii o constituie in primul rand algia (durerea) de orice tip si tulburarile considerate functionale (greata, insomnie, lipsa poftei de mancare, astenie, constipatie etc). Cum marea majoritate a bolilor au o astfel de simptomatologie rezulta ca aria de adresabilitate a acupuncturii este foarte mare.
Tratamentul prin acupunctura/electropunctura poate fi asociat cu cel clasic alopat precum si cu aromaterapie,  homeopatia sau fitoterapia.

Vechile scrieri spun ca bolile „profunde” se trateaza cu leacuri, iar bolile „superficiale” cu acupunctura/electropunctura. De aceea homeopatia si plantele completeaza in mod fericit acupunctura/electropunctura.

Acupunctura se practica in prezent in peste 60 de tari ale lumii, avand statut egal cu celelate discipline medicale. La noi in tara s-a autorizat introducerea acupuncturii in practica medicala incepand cu anul 1958. Desi in aparenta pare o metoda si o filozofie simpla, tratamentul prin acupunctura înseamna, cel mai adesea, un complex proces de coroborare de date si metode.

  In ultimul timp in loc de ace de acupunctura se utilizeaza aparate electrice numite electropunctor  sau laser electropunctor.

Electroacupunctura este o metoda de tratament în acupunctura asemanatoare fizioterapiei dar care stimuleaza numai punctele blocate. Pentru tratamentul durerii se recomanda în principal electroacupunctura. Electro(acu)punctura se poate face folosind curent continuu, curent impulsional sau curent cu polaritate alternativa.

Electropunctura este o metodă non-invazivă prin care punctele de presiune sunt stimulate prin impulsuri electrice, fără ace.

      Electroacupuntura e folosită pentru a calma durerea de cap, durerea de spate, durerea de umeri, durerea de cot, durerea de genunchi.

      Beneficii: calmează şi reduce durerea până la eliminarea ei, alină, reconfortează, revitalizează și revigorează organismul.

      Electroacupunctorul a fost conceput prin fructificarea anilor de experienţă şi utilizare de către cosmonauţii ruşi pentru eliminarea simplă, fără complicaţii a durerii acute sau cronice. Un savant rus de marcă a perfectat şi a adaptat acest aparat pentru a fi folosit de către civili.

      Stimularea este indusă prin pini conductori cu pulsaţii,  aparatul identificând automat punctele cu rezistenţă slabă, mecanism esenţial pentru eliminarea durerii, iar  vârful rotunjit trimite impulsuri spre punctele identificate.

Avantajul identificării reacţiei biologice asigură continuitatea aplicării, deoarece aparatele localizează punctele ce trebuie stimulate.

Numărul punctelor de acupunctură face obiectul unor dispute, oare nu vor fi tranşate decat în momentul în care se va găsi un indicator obiectiv şi obligatoriu pentru ele. Se consideră că punctele situate pe cele 12 meridiane bilaterale şi pe cele 2 vase mediane (Vasul de Concepţie şi Vasul Guvernor) sunt în număr de 361.